ОБСЄ підтвердила інформацію "Права Справа" про наявність у бойовиків "ЛНР" нового типу сучасного озброєння РФ


Днями СММ ОБСЄ повідомили про виявлення на полігоні поблизу окупованої Шимшинівки установки дистанційного розмінування УР-07 «Пересортировка», яка розміщувалась разом з іншими типами озброєння та техніки.
Нагадаю, за інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа», під час штурму 18 лютого поточного року позицій підрозділів 72-ї бригади ЗСУ в районі с. Золоте бойовики російсько-окупаційних військ застосували установку вибухового розмінування УР-07М.

Установка УР-07М створена на базі шасі БМП-3. Крім того, на ній розміщена пускова установка із подовженим зарядом розмінування УЗП-06 і УЗП-06Д. Це дозволяє пробивати коридор у мінному полі на дальність від 340 м до 1 км, а його ширина може сягати декількох десятків метрів. У ЗСУ на озброєнні таких установок немає.
Розмінування здійснюється шляхом виникнення ударної хвилі від вибуху снаряда, яка впливає на детонатор міни.​

Але, крім свого основного призначення, УР може використовуватися для знищення живої сили противника в укріплених руїнах будівель. При одночасному запуску і підриві декількох зарядів, виникає ефект об'ємного вибуху, який здатний розчистити будь-які руїни, знищуючи при цьому живу силу, яка їх обороняє.​

14 січня 2015 року «Права Справа» повідомила про використання бойовиками російсько-окупаційних військ установок цього типу за непрямим призначенням під час штурму Донецького аеропорту.

21 березня 2017 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» інформує про передислокацію живої сили і важкої бронетехніки бойовиків з тилових районів окупованої території Луганської області. Зокрема, зафіксовано прибуття важкої техніки, в тому числі і установок розмінування УР-77 в Луганськ, в місця дислокації на базі «Транспеле» ТОВ «Лаа-Транс».

А вже на початку квітня на полігоні «Успенський» проводяться заняття інженерно-саперних підрозділів «народної міліції» самопроголошеної «республіки», в ході яких були задіяні установки розмінування УР-77 (неофіційна назва – «Змій Горинич»).

11 березня 2018 року в ефірі телеканалу «112 Україна» була оприлюднена інформація аналітичного відділу ГІ «Права Справа» щодо дати і місця початку військових навчань інженерно-саперних підрозділів «народної міліції» самопроголошеної «республіки», а саме:12 березня, територія так званих «лутугинських таборів».

13 березня 2018 року в районі «лутугинських таборів» (н.п. Мирне та н.п. Круглик), місія ОБСЄ зафіксувала велику кількість важкої бронетехніки та артилерії бойовиків. Крім того, СММ ОБСЄ підтвердила наявність у бойовиків установки розмінування УР-77. В районі проведення військових навчань бойовиків, поблизу населеного пункту Мирне, міні-БПЛА СММ зафіксував 1 інженерну машину (МДК-3), 1 установку розмінування (УР-77) та 2 мінні загороджувачі (ГЗМ-3).

Що стосується установки дистанційного розмінування УР-07М, то 27 травня 2015 року на сайтах проросійських найманців з’являється інформація «про успішні випробування установки дистанційного розмінування УР-07, яку бійці ЛНР захопили ще взимку під Дебальцеве».

Утім, так звані «бійці ЛНР» під час боїв за Дебальцево фізично не могли захопити у ЗСУ установку УР-07М, хоча би тому, що УР-07М – це російська установка дистанційного розмінування, яка була розроблена в конструкторському бюро Рубцовського машинобудівного заводу.

У травні 2013 року в російській пресі, зокрема газета «Известия», з’являється інформація про те, що Міноборони РФ в 2014 році планує отримати першу установку дистанційного розмінування УР-07М розробки Науково-дослідного інженерного інституту Рубцовського машинобудівного заводу. Нова установка повинна замінити УР-77, яку військові прозвали «Зміями Горинич» за принцип застосування. «Кількість машин, які надійдуть у війська поки не визначено», – розповів представник Міноборони РФ.

Фактично, проросійськими терористами самопроголошеної «ЛНР» було підтверджено факт випробування новітньої російської техніки на території окупованого Донбасу.

В цей же день «Права Справа» оприлюднює інформацію про наявність у бойовиків самопроголошеної «ЛНР» двох установок дистанційного розмінування УР-07 та їх передислокацію, після випробування на Олександрівському полігоні під Луганськом, в напрямку м. Щастя.

31 січня 2020 року «Права Справа» оприлюднює інформацію про передислокацію і накопичення живої сили і техніки противника на полігоні поблизу с. Бугаївка та первомайсько-стаханівському напрямку. Координати полігону: 48°25′22″N (48.422702) довгота 38°53′60″E (38.89998).

За інформацією місцевих джерел ГІ «Права Справа», в ході тактичних навчань «народної міліції ЛНР» були задіяні і установки дистанційного розмінування УР-07М. Примітно, що техніка бойовиків, яка була задіяна у проведенні цих навчань згідно Мінських домовленостей, повинна бути відведена від лінії зіткнення.

Тоді ж наголошується на тому, що усі ці факти свідчать про те, що т. зв. «ЛНР» і «ДНР» не дотримуються взятих на себе зобов’язань щодо розведення військ у трьох пілотних районах, про що було домовлено під час саміту нормандської четвірки в Парижі. Більше того, бойовики готуються до прориву на ділянках розведених військ.

Штурм 18 лютого позицій підрозділів 72-ї бригади ЗСУ в районі с. Золоте на жаль, підтвердив ці прогнози.

Наразі Україна вимагає від російської сторони надати пояснення з приводу того, як виявлена Місією ОБСЄ російська сучасна установка дистанційного розмінування УР-07 «Пересортировка» потрапила на українську територію.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ заявив, що у звіті СММ від 11 листопада повідомляється про виявлення на полігоні біля Шимшинівки установки дистанційного розмінування УР-07 «Пересортировка». Це ще один приклад сучасної системи російського виробництва, яка ніколи не використовувалась ЗС України. «Я б хотів знову закликати російського представника відповісти на просте запитання: як ці військові системи потрапляють на територію України, яка на цей момент повністю контролюється Росією?», — заявив він.

Аналітичний відділ ГІ «Права Справа» потребує Вашої допомоги. Фінансова допомога дуже важлива для організації, яка допомагає рятувати життя військових та мирного населення. (Картка Приватбанку: 4149 4393 1168 4009).
  • 0

Нет комментариев