Кого залишили без індексації пенсій і доплат


Нещодавно ми стали свідками того як урядовці на чолі зі Шмигалем на всіх телеканалах захоплено і радісно розповідали, що з 1 березня влада розпочинає індексацію пенсій та обіцяну президентом доплату пенсіонерам старшим за 75 років.

Дивно, що влада так пафосно видає за велике досягнення щорічну індексацію пенсій, хоча це передбачено законодавством, питання лише в сумлінному виконанні закону урядовцями. Добре, що цього року розпочали з 1 березня, а не затягнули як минулого року аж до літа.
Проте, з 13 млн пенсіонерів ця індексація торкнеться тільки 8 млн, і то в середньому 300 грн, хоча більшість отримає по 100-200 грн.
Чим більша пенсія, тим більша доплата.

До речі, довічне утримування одного судді (так їх пенсії називаються) становить 67 961 грн. В той же час майже 70% пенсіонерів отримують менше 3 тисяч грн.

Вже не перший рік забувають проіндексувати пенсії військовослужбовцям, держслужбовцям, науковцям, чорнобильцям.

Знаково, що урядовою постановою про щорічну індексацію пенсій, в черговий раз перенесли обіцяні доплати пенсіонерам старшим за 75 років.
У травні минулого року президент пообіцяв доплати для пенсіонерів 75-79 років. Міністерка соціальної політики Марина Лазебна конкретизувала, що будуть додавати по 500 грн щомісяця. Однак урядове рішення про введення таких виплат було прийнято тільки у вересні 2020 року. При цьому попередній розмір доплат був знижений з 500 до 400 грн, і що найважливіше — нараховувати ці гроші уряд запланував лише з 1 липня 2021р.

Проте, тепер Уряд ще раз відклав виплати для пенсіонерів старших 75 років, з 1 липня на 1 жовтня цього року.
Загальна кількість пенсіонерів у віці 75-79 років — 1,6 млн. Відстрочка виплат по 400 грн на місяць на одного пенсіонера означає, що той недоотримає 1200 грн. Чиновники радіють, що заощадили на пенсіонерах 1,9 млрд грн.

Примітно, що урядова постанова, має блюзнірську назву «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 р.». Класний такий захист — забрати обіцяні пенсіонерам похилого віку 1200 грн.!

На жаль, ні Шмигаль, ні Зеленський не дають пояснень на питання: Чому виникла затримка з обіцяними виплатами?

Заради об’єктивності слід зазначити, що обіцяні доплати не передбачені пенсійним законодавством, а є лише передвиборчими обіцянками пана Зеленського, так як і обіцянка звільнити від сплати за комуналку пенсіонерів старших за 70 років…

Проте, пенсіонери рахують кожну пенсійну копійку, і образа, коли не додали обіцяне, пам’ятається довго.

Крім того, варто нагадати, що з 1 січня 2021 року вчергове підвищили страховий стаж для отримання пенсії, а також пенсійний вік.
З 1 січня 2021 особи, що не мають страхового стажу 28 років вимушені виходити на пенсію у віці 63 роки.
З січня цього року в Україні перестали призначати соціальні пенсії, тим 60-річним українцям, які не мають необхідного стажу.

Для жінок, які народилися після 1 квітня 1961 року пенсійний вік виходу на пенсію — після 60 років.

До речі, якщо не вистачає страхового стажу для виходу на пенсію, влада милостиво дозволяє докупити, вартість одного року стажу з 1 січня 2021 року — 31680 грн

Влада воліє замовчувати проблеми індексації пенсій і доплат, те що без індексації залишилися великі категорії пенсіонерів такі як військовослужбовці, держслужбовці, науковці, частина чорнобильців. В черговий раз без пояснень перенесли обіцяні президентом доплати пенсіонерам старшим за 75 років.



3 комментария

a_pavlovskyi
Пенсіонери рахують кожну пенсійну копійку, і образа, коли не додали обіцяне, пам’ятається довго!
0