Міжнародний легіон ЗСУ на Донбасі: чому іноземні бранці важливі для окупантів.


Представник Державного департаменту США повідомив, що може підтвердити загибель двох громадян США у боях на Сході України. Представник Держдепартаменту не повідомив ніяких подробиць про осіб або обставин їх смерті. У повідомленні зазначається, що Держдеп підтримує зв'язок із сім'ями та надає всю можливу консульську допомогу.

Примітно, що кожен такий випадок намагається використати російська пропаганда.

Багато іноземців за майже п'ять місяців повномасштабної війни з РФ побували у гарячих точках — під Києвом, Харковом, у Лисичанську та Маріуполі.

Це часто люди з бойовим досвідом і бажанням продовжувати військову кар'єру. Іноземні громадяни служать у складі батальйонів територіальної оборони, морській піхоті, у полку «Азов». Звертаю увагу, що всі вони сьогодні легально воюють в Україні — законодавство дає змогу.

Коли була загроза захоплення Сєвєродонецька, саме підрозділи Міжнародного іноземного легіону були перекинуті туди для вуличних боїв. Кістяк легіону — люди з досвідом участі в бойових діях, колишні військовослужбовці, тобто професіонали.

Варто зауважити, що росіяни використовують факт присутності іноземців в ЗСУ для проведення інформаційно-психологічних операцій ще з 2014 року. Спочатку поширювалася інформація, що в полку «Азов» воюють іноземні найманці, представники ультраправих партій і організацій. Сам полк, за версією російських пропагандистів, перетворився на осередок неонацистів у Збройних силах України.

Наразі російські пропагандисти продовжують розвивати цю тему.

Ще більше маніпулятивних повідомлень із боку Росії звучить, якщо хтось з іноземців потрапляє у полон.

9 червня так званий «верховий суд ДНР» «засудив» до страти двох громадян Великої Британії Ейдена Есліна та Шона Піннера, а також громадянина Марокко Брагіма Саадуна, які захищали Україну. Вони служили у складі 36-ї бригади морської піхоти, підписавши контракти зі Збройними силами України і потрапили у полон у Маріуполі. У день, коли спливав місячний термін на подавання «апеляції», у Донецьку повідомили, що знімають мораторій на застосування страти.

Росія намагається триматися на дистанції, покладаючи юридичну відповідальність на квазіоутворення щодо винесення так званих вироків їх «судами».

Припускаю, що Росія розвиватиме ідею так званих «міжнародних трибуналів» над іноземними військовослужбовцями, котрі воюють на боці ЗСУ.

Вони вже говорять про можливий розстріл, але роблять застереження про апеляцію, касацію. Це свідчить про те, що ця тема затягуватиметься в часі. І не заперечується, що наприкінці вийде так званий указ про помилування, щоб спробувати легітимізувати самого «керівника» квазіутворення, надати суб'єктності «республіці».

Це спроба вивести квазіутворення «ЛДНР» на міжнародну арену як суб'єкт міжнародного права. За допомогою «судових процесів» Росія намагатиметься тиснути на уряди США, Великої Британії у разі можливих переговорів. І вони чудово розуміють, що створюють так звану дипломатичну вилку. Якщо уряди США та Великої Британії відмовляються від переговорів, то просуватиметься риторика, що ці країни відмовилися від своїх громадян. Якщо вступлять у переговори, то це виглядатиме як визнання факту існування цих квазіутворень.

В свою чергу речник Держдепу вже прокоментував ситуацію з громадянами США, які опинилися в російському полоні. Він закликав російську сторону «виконувати свої міжнародні зобов’язання щодо поводження з усіма особами, захопленими під час бойових дій у лавах ЗСУ, як із військовополоненими».

Речник наголосив, що американська сторона перебуває в контакті з українською і російською владою з цього питання.

Нагадаю, у червні до полону до російських окупантів потрапили громадяни США Олександр Дрюке та Енді Г'юн, які воювали на боці України.
  • 0

Нет комментариев