Не лише HIMARS: переоснащення артилерії допоможе ЗСУ зламати хід війни на Донбасі.


Днями газета The Washington Post опублікувала статтю, в якій наголосила, що Україна знову може досягти перелому у війни. У матеріалі зазначається, що українська армія має шанс перехопити ініціативу завдяки більш досконалій артилерії, у тому числі американським HIMARS.

На мою думку, в найближчому майбутньому основним театром військових дій залишається Донецька область.

Будуть спроби противника зламати оборону на півночі регіону – по лінії Бахмут-Солідар-Сіверськ та вийти на лінію Краматорська. Поламати плани окупантів може лише масове оснащення ЗСУ сучасними зразками озброєнь. Особового складу у нас достатньо. На першому місці – технічне переозброєння.

Звертаю увагу, що темпи просування російських військ уповільнені. Починаючи з 2 липня, противник фактично не має значних територіальних успіхів. І тут справді значну роль відіграли реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS. За оцінками колишнього командувача військ США в Європі, експерта вашингтонського Центру аналізу європейської політики, генерала у відставці Бена Ходжеса, потрібно близько 50-60 одиниць HIMARS для кардинальної зміни ходу військових дій. Зараз у лавах ЗСУ їх є близько 20. Але навіть їх, як бачимо, вистачило, щоб суттєво поламати логістику окупаційних військ, знищуючи склади, штаби та казарми загарбників.

Утім хід війни нам допомагає ламати не тільки HIMARS.

Федеральний уряд Німеччини схвалив продаж Україні 100 самохідних артилерійських установок (САУ) Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) з дальністю пострілу від 40 до 67 км, залежно від використовуваного снаряда. Звичайний снаряд випущений з САУ долає від 30 до 36 км. При використанні спеціальних боєприпасів показник — 40-47 км для снарядів з покращеною балістикою. А при стрільбі активно-реактивним снарядом — 67 км.

Швидкострільність – понад 10 пострілів за хвилину. Гармата передбачає вогонь по навісній та настильній траєкторії. Дальність вогню PzH 2000 перевищує показники більшості радянських гармат та гаубиць. Для розуміння абсолютної переваги над армією РФ: найновіша серійна 152-мм САУ «Мста-С» має дальність стрільби звичаним снарядом до 25 км, активно-реактивним — до 30 км.

Все це переозброєння РСЗВ, САУ плюс оснащення ствольною артилерією та сучасними ударними безпілотниками дадуть можливість переламати хід протистояння.

Нагадаю, що США на цьому тижні заявили про прискорення процесу передачі озброєнь Україні. Що свідчить про зацікавленість західних країн у військових успіхах ЗСУ. Крім того, йдеться про можливу передачу нам ракет із дальністю ураження до 300 км.

Слід розуміти, що ця війна – це війна технологій. І незалежно від кількості старої радянської техніки на озброєнні російської армії, перевага українських військ буде досягнута за рахунок технологічного переозброєння, тактико-технічних характеристик західної зброї.
  • 0

Нет комментариев