Рф продовжує техногенний шантаж: під ударом – ДніпроГЕС




Днями Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції.

Якщо росіяни наважаться підірвати Каховську ГЕС, під загрозою опиниться 80 населених пунктів. Під водою опиниться значна частина Херсонської області, а сотні тисяч людей постраждають.

Утім, на мою думку, російські окупанти можуть вдатися до підриву ще однієї дабми на Дніпрі. Нею може стати гребля ДніпроГЕСу.

Невипадково російські засоби масової інформації поруч з ракетними ударами вкидають інформацію про можливість техногенної катастрофи, а саме – підриву греблі Запорізької ГЕС (мається на увазі ДніпроГЕС – ред.)

У цьому контексті варто згадати тяжіння путіна до історичних паралелей.

У роки Другої світової війни готуючись залишити Запоріжжя, радянське командування застосувало тактику «випаленої землі», яку 3 липня 1941 року, проголосив особисто Сталін. У відповідності до його вказівок, на територіях, які залишалися ворогу, передбачалося знищення всіх промислових і ресурсних баз, щоб німці не могли їх використати. Доля цивільного населення, яке залишалося на окупованій території, в розрахунок не бралася. В історичній літературі кількість жертв цієї техногенної катастрофи називається від 20 000 до 100 000 осіб.

Варто зауважити, що ДніпроГЕС значно потужніша щодо першого залпу води. Адже тут перепад у два з половиною рази вищий, у порівнянні з Каховською ГЕС. Нагадаю, Каховську ГЕС будували в 50 роках минулого століття. Для цього рівень води у Дніпрі штучно підняли на 16 метрів та створили Каховське водосховище, об'ємом понад 18 км³.

Примітно, що ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну в російських ЗМІ почали з'являтися повідомлення про можливість техногенної катастрофи на ДніпроГЕС.

Так, наприклад, у 2019 році видання «Военное обозрение» опублікувало статтю з красномовною назвою «ДніпроГЕС, або чим реально загрожує Україна росії». У статті годі шукати відповіді на запитання чим же саме загрожує Україна рф. Натомість, у статті розлого даються пояснення щодо начебто аварійного стану ДніпроГЕС і наслідків техногенної катастрофи.

Варто процитувати політ фантазії автора статті: «Будинки змете величезною 20-метровою хвилею, яка рухатиметься зі швидкістю 17 метрів за секунду. Звичайно, буде повністю знищено всі мости на Дніпрі. У зоні катастрофічного затоплення опиняться понад 100 тисяч людей лише у місті Запоріжжі», – малює картини можливого апокаліпсісу російський автор. «Головне ж, – зауважує він, – назовні вирвуться нечистоти та токсичні відходи, що спричинить жахливу епідеміологічну ситуацію у всьому районі».

Утім, мою увагу привернули не стільки можливі наслідки техногенної катастрофи, скільки зауваження автора з приводу того, що «за 70 кілометрів нижче за течією Дніпра знаходиться Запорізька АЕС».

Нагадаю, стаття була опублікована у 2019 році.

Примітно, що стаття на сайті, який знаходиться в орбіті інформаційних інтересів МО рф, анонімна. Авторство статті належить такому собі «Восточному ветру». Цікавий факт. Запам'ятайте його.

Менше з тим, естафету щодо поширення дезінформації про можливу техногенну катастрофу на ДніпроГЕС підхоплює так званий «член головної ради адміністрації Запорізької області» колаборант Рогов. В ефірах російських пропагандистських каналів він заявляє про те, що «представники київського режиму будь-якої миті можуть влаштувати провокацію на Дніпровській ГЕС, яка розташована в Запоріжжі (перебуває зараз під контролем України) і звинуватити у всьому росію».

Цю дезінформацію миттєво підхоплюють російські ЗМІ.

Вже 5 жовтня на стайті «Московський комсомолець» була опублікована стаття «Вибух ДніпроГЕС та цунамі на Запоріжжі: намальовано сценарій української провокації. США та Київ працюють над новим „планом Апокаліпсису“? Експертну оцінку щодо наслідків катастрофи, яка може статися під час підриву греблі та неконтрольованого скидання води дає професор, доктор технічних наук, керівник НТЦ „Вибухостійкість“ Московського державного будівельного університету Олександр Комаров.

А тепер увага!

Висловлювання доктора технічних наук Комарова, які датовані 5 жовтня 2022 року, практично до коми повторюють тези, які були викладені на сайті „Военное обозрение“ ще у листопаді 2019 року.

»Назовні вирвуться нечистоти та токсичні відходи, що може спричинити жахливу епідеміологічну ситуацію на значній території", – повідомляє Комаров.

Експерт розмірковує над тим, що хвиля-цунамі «17 метрів за секунду, змете всі мости та накриє Запоріжжя. У зоні затоплення опиняться понад 100 тисяч людей». Але, головне, на думку Комарова те, що «нижче за течією, знаходиться Запорізька атомна електростанція».

Це вже не збіг обставин і не плагіат. Мовиться про те, що сценарій підриву ДніпроГЕС готувався російськими спецслужбами ще у 2019 році, задовго до широкомасштабного вторгнення рф на територію України. І вже тоді відповідальність за можливі чисельні жертви мала бути покладена на українську сторону.

Ще один дуже показовий факт.

Заяви колаборанта Рогова і повідомлення в російських ЗМІ з«являються після звернення диктатора росії путіна 30 вересня з нагоди незаконної анексії тимчасово окупованих українських територій. Тоді він заявляє про те, що країни Заходу створили небезпечний прецедент. Мовиться не тільки про ядерні удари по японських містах Хіросіма та Нагасакі. На думку путіна, США разом з англійцями перетворили на руїни „без жодної воєнної потреби“ під час Другої світової війни Дрезден, Гамбург, Кельн та багато інших німецьких міст.

Утім, російський диктатор наголошуючи на прецендентах створених західними союзниками свідомо не проводить прямих аналогій з іншими подіями Другої світової війни. 16 травня 1943 року британська авіація завдала авіаудару по гідровузлу на схід від Дортмунда, що призвело до скидання в річку Мьоне (Möhne) більш ніж 122 млн кубометрів води. За оцінками спеціалістів, результатом авіаудару стала хвиля, яка знищила багато населених пунктів, створивши значну зону затоплення.

Нагадаю, російський диктатор п'ять років працював і жив у НДР. Офіційно він вважався співробітником Будинку радянсько-німецької дружби у Дрездені.

Підсумовуючи, хотів би зауважити, що можливість штучно створеної техногенної катастрофи росіянами внаслідок підриву ДніпроГЕС може призвести до вкрай тяжких наслідків. Звертаю увагу, що у вищезгаданій статті експерт Комаров не виключає можливості нанесення ядерного удару по цьому критичному об»єкту інфраструктури.

«Ядерний удар та сама ДніпроГЕС, природно, не витримають, звалиться. Гігантський вал води рине нижче за течією. Це буде значною катастрофою. Причому, якщо впаде одна ГЕС у каскаді – згідно з ефектом доміно – почнуть „складатися“ і всі гідроелектростанції, що нижче розташовуються», – підсумовує він.

Зауважу, рф планує провести другі за 2022 рік навчання з ядерного стримування «Гром», перші відбулись за кілька днів до повномасштабного вторгнення в Україну.

Останні ядерні випробування рф проводила у 1990 році. Зокрема, був здійснений підземний груповий підрив 8 зарядів загальною потужністю у 70 кілотонн. З цього часу у росії офіційно не проводили випробувань ядерних зарядів.

Нагада., російські урядовці декілька діб поспіль телефонують західним колегам і натякають на ядерну загрозу.
  • 0

Нет комментариев