Постачання Україні німецьких танків Leopard 2: чому зволікає НАТО


Німеччина продовжує переговори з Вашингтоном та іншими партнерами щодо постачання танків Україні, але рішення щодо передачі своїх танків Leopard 2 поки що не прийняла. 

7 грудня німецьке видання FAZ повідомило, що Сполучені Штати дали зрозуміти уряду Німеччини, що підтримують постачання німецьких основних бойових танків Leopard 2 в Україну, якщо Берлін зважиться це зробити. 

Відзначається, що тільки із запасів виробників Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann Німеччина могла б надати 80 одиниць у найкоротші терміни. Ще 30 одиниць використовуватимуться у центрі бойової підготовки Бундесверу для представлення танків супротивника. 

Проблеми з постачанням українській стороні сучасних зразків танкової техніки пов«язані в першу чергу з організаційними проблемами. Зокрема, через відсутність консенсусу щодо згоди всіх членів ЄС або НАТО на передачу бронетехніки. 

З постачанням танків ситуація не зрушує з місця, бо на їхнє постачання необхідне колективне рішення країн НАТО, а не позиція, скажімо, однієї Німеччини. 

»Наш принцип відомий: ми не хочемо та не будемо постачати одноосібно, а лише в кооперації", — заявила представниця пресслужби федерального уряду Гоффманн і нагадала, що жодна з країн НАТО або партнерів досі не надала бойових танків для ЗСУ. 

До того ж, не останню роль відіграє Угорщина. Відповідно, якщо якась країна виступає проти колективної реалізації, виникають певні проблеми. 

У постачанні зброї Захід застосовує так званий «карусельний» характер: на заміну застарілій радянській техніці країнам-членам НАТО надходить нова. Стару ж передають нам. 

Водночас зазначу, що зовсім не зайвим для українських Сил оборони є отримання цієї радянської бронетехніки. Вона в достатній кількості все ще перебуває на зберіганні в країнах колишнього соцтабору. Ця техніка певною мірою раніше була ними модернізована, зберігалася в добрих умовах і, головне, знайома нашим воїнам. Її в певній кількості вже отримали українська сторона і продовжує отримувати. 

Нагадаю, Державний департамент США дозволив продаж Польщі 116 танків M1A1 Abrams. 

Ці танки мають заповнити прогалину замість машин, які Польща запропонувала Україні. Ці танки старіші, ніж 250 машин Abrams M1A2 SEP v3, які раніше замовляла Польща. 

Представник Міноборони ФРН Арно Коллац своєю чергою додав, що «переговори ведуться по всіх позиціях», але на цей час новин щодо намірів Німеччини поставити танки немає.
  • 0

Нет комментариев