Один із найбільших банків Китаю заборонив платежі в юанях для російських клієнтів: московитів ізолюють навіть нібито "дружні" їм країни


Bank of China (BoC) – третій за розміром активів банк Китаю – запровадив заборону на платежі в юанях для російських клієнтів. Про це повідомили кілька російських банків, які користувалися коррахунками в BoC.

За словами банкірів, заборона стосується юаневих переказів на адреси банків ЄС, Швейцарії, Великої Британії та США. Причому, заборона діє навіть щодо платежів у самому Китаї, якщо їх одержувачами є китайські філії західних банків.

Представник «Юнікредит банку», доньки італійської групи UniCredit в РФ, розповів, що проблеми почалися минулого тижня, а їхній ініціатор — російська структура китайського банку, «Бенк оф Чайна (Росія)». Аналогічне повідомлення отримали Акібанк, Модульбанк та один із найбільших російських брокерів «Фінам».

Голова правління Модульбанку Павло Семенов розповів, що обмеження зачепили всі банки, які використовують Bank of China як основний банк-кореспондент для переказів у юанях. Окрім юанів, заборона поширюється і на долари Гонконгу. При цьому, Bank of China зробив виняток для переказів у власні дочірні банки — вони поки що проходять.

Обмеження пов'язані з ризиком вторинних санкцій чи іншими обмеженнями щодо китайських банків: їм загрожує закриття власних коррахунків у США та ЄС.

За даними ЦБ РФ на квітень 2023 року, частка юаня в платежах за російський експорт досягла 23%, а за імпорт — 31%. Оборот китайської валюти на Московській біржі б'є рекорди: на неї припадає 39% угод на біржовому ринку та 24% на позабіржовому проти 36% та 22% відповідно місяцем раніше.

Головним чином, юанями оплачується торгівля з Китаєм, обсяг якої у січні квітні сягнув $73 млрд і на 41% перевищив торішні значення. Що стосується юаневих переказів у західні країни, то вони, найімовірніше, здійснювалися без інших законних методів. Більшість великих банків у РФ відключені від системи SWIFT, і тому компаніям, які навіть не потрапили під санкції, провести платежі буває просто неможливо.

Загалом така політика Bank of China є частиною глобальної тенденції банків навіть із «дружніх країн» щодо обмеження операцій російських осіб.
Все російське – надтоксичне.
Лише за останні місяці подібні обмеження було запроваджено банками з ОАЕ, Казахстану та інших країн.

Будучи частиною глобальної фінансової системи, китайські банки, як і банки інших нібито «дружніх» Росії країн, не можуть і не ігноруватимуть західні санкції.
Інакше вони ризикують втратити доступ до операцій у доларах та євро.

Хто найбільше банкам цінний?
Долар та євро чи рубль?
Питання риторичне.

На діаграмі: частка різних країн у світовому ВВП, з якого однозначно видно — кому віддають перевагу банки Китаю та інших країн.



Нет комментариев