Секретна путіноміка


У міру того, як зростає «рахунок» за війну в Україні, а доходи падають через санкції та проблеми з експортом нафти і газу, витрати російського бюджету все більше йдуть у тінь.

За підсумками січня-травня секретні витрати федеральної скарбниці досягли 3,9 трлн рублів, що випливає з даних, опублікованих Мінфіном у системі «Електронний бюджет».

За рік зростання бюджетних асигнувань по закритій частині, обсяг яких не розподілений за функціональними розділами бюджетної класифікації, становив 3,5 трлн рублів, оцінюють експерти Інституту Гайдара на підставі офіційної статистики.

Таким чином, секретна частина бюджету збільшилася в річному вираженні майже в 10 разів і її розмір становить 30% від усіх витрачених коштів — 13,229 трлн рублів на кінець травня.

Історично близько 80% «закритих» асигнувань йде на фінансування армії та держоборонзамовлення — стаття «національна оборона».

Таким чином, секретні військові витрати до кінця травня могли становити 3,1 трлн рублів, а з урахуванням відкритих — 884 млрд рублів — загальні витрати на війну і виробництво зброї до кінця травня досягли майже 4 трлн рублів.

Це на 38% більше, ніж федеральний бюджет виділив на соціальне забезпечення населення (2,986 трлн. рублів), втричі більше за видатки на підтримання національної економіки (1,269 трлн рублів) і майже у 6 разів вище асигнувань на освіту і охорону здоров'я (приблизно по 700 млрд рублів).

Витрати бюджету нападу зростають не зважаючи на те, що надходження податків різко скоротилося. За п'ять місяців федеральна казна зібрала 9,818 трлн рублів, тоді як роком раніше це було на 19% більше — 12,043 трлн.

Нафтогазові доходи впали вдвічі — з 5,658 до 2,853 трлн. рублів після того, як нафтовим компаніям довелося запровадити двозначні знижки для покупців в Індії та Китаї, а експорт газу на ключовий, європейський ринок обвалився до рівнів 1970-х років.

На початку червня у бюджеті ресурсної федерації утворився дефіцит у вигляді 3,4 трлн рублів. І річний план, як вважають експерти Інституту Гайдара, — 2,9 трлн. — Мінфін, швидше за все, витримати вже не зможе.

За їхньою оцінкою, до кінця року «дірка» у скарбниці збільшиться до 4 трлн рублів, або близько 2,5% ВВП.

Сьогодні з єдиного порталу «Електронний бюджет», куди стікається актуальна інформація Мінфіну та Казначейства про російські фінанси, зникли дані щодо витрат за конкретними розділами.

Це були останні дані, які давали хоч якесь уявлення, куди витрачаються гроші федерального бюджету.

Мінфін РФ ще рік тому зі щомісячного звіту про виконання федерального бюджету прибрав дані про виконання видатків за конкретними розділами, пояснивши це загрозою додаткових західних санкцій.

Проте, на єдиному порталі публікувалася структура видатків бюджету, яка показувала, скільки було витрачено на різні напрями: національну оборону, безпеку, соціальну політику тощо.

Оперативні дані, які оновлювалися щодня або з перервою на кілька днів, не включали витрати за секретними статтями. Їх можна було порахувати, порівнявши із загальною сумою бюджетних витрат.

При цьому, у травні відомства після перерви на рік несподівано опублікували на порталі повні місячні дані про виконання витрат за 2022 рік і перші два місяці 2023 року, з яких стало відомо, що витрати на війну в січні-лютому цього року зросли майже в чотири рази порівняно з аналогічним періодом минулого року, у 1,7 раза перевищивши витрати на соціальну політику та більш ніж у чотири рази витрати на національну економіку.

З опублікованої за два місяці інформації випливало, що влада витратила на напад вже понад 40% від річного плану.

З моменту початку Москвою війни в Україні дедалі більше інформації про стан справ у ресурсній федерації стає непублічною.

Наприклад, російські відомства закрили всю статистику про видобуток та експорт нафти, а Федеральна митна служба (ФМС) більше року не публікує дані про імпорт та експорт, пояснюючи це бажанням уникнути «некоректних оцінок та спекуляцій».
Путиноміка стає все більш закритою, а дані про її «досягнення» секретними.

Закономірний проміжний результат правління кремлівської ОЗУ, з чим, власне, і вітаємо «дорогих росіян».



Тим часом Китай викинув Росію із проекту спільного літака.
Спроба створити разом із Китаєм перший із часів СРСР широкофюзеляжний російський пасажирський літак закінчилася фіаско.
Китай виключив Росію із проекту лайнера CR929, який розробляли з 2017 року, плануючи створити конкурента Boeing та Airbus.

На авіасалоні в Ле-Бурже новий літак місткістю 280 пасажирів, створення якого оцінювали в $50 млрд, було представлено як власну китайську розробку, в якій не брали участі ні Росія, ні Об'єднана авіабудівна корпорація (ОАК).

Хоча навіть абревіатура лайнера CR мала символізувати країни-учасниці проекту (C — China, Китай; R — Russia, Росія), китайський партнер СOMAC вирішив відмовитися від послуг ОАК, яка спочатку мала створити планер і хотіла взяти участь у створенні двигунів.

Росія остаточно виключена із проекту: Пекін вирішив продовжувати його самотужки.


Нет комментариев