Метастази путінізму у ЄС: Угорщина та Словаччина заблокували допомогу Україні на 50 млрд євро


Лідери Угорщини та Словаччини виступили проти виділення Україні нового пакету допомоги у розмірі 50 млрд євро на саміті ЄС у Брюсселі, розповіло інформоване джерело серед дипломатів.

За його словами, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що підтримка України «не працює». Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо, у свою чергу, послався на проблеми корупції в Україні, які заважають виділенню коштів.

Допомога у 50 млрд євро на наступні чотири роки Брюссель запропонував включити до бюджету ЄС на період із 2024 по 2027 рік. Схвалення фінансового плану потребує підтримки всіх 27 країн-учасниць об'єднання.

Незважаючи на відмову Угорщини та Словаччини затвердити бюджет допомоги України, голова Європейської ради Шарль Мішель наприкінці першого дня саміту заявив, що на зустрічі «було досягнуто загального консенсусу» щодо перегляду довгострокового фінансового плану ЄС. Він висловив сподівання, що питання вдасться вирішити до кінця року.

Крім допомоги Україні, прем'єр Угорщини виступив проти виділення 15 млрд євро на забезпечення міграційної реформи ЄС:
«Позиція Угорщини зрозуміла: вона не хоче давати гроші мігрантам і не хоче давати гроші Україні, у кращому разі це станеться на основі дуже ґрунтовного пояснення. Проте за нинішніми пропозиціями відсутні серйозні професійні та політичні аргументи. Дати більше грошей не вийде, ми це не підтримаємо», — заявив Орбан журналістам.

Кошти від ЄС, які пропонує виділити Брюссель, мають покрити 45% бюджетного дефіциту України. У 2024 році Київ розраховує отримати від ЄС 18 млрд євро, говорив міністр фінансів країни Сергій Марченко.

При цьому він зазначав, що Україні стане важче отримати фінансову підтримку від партнерів, оскільки увага переключається на майбутні вибори до США та вибори до Європарламенту. Також свій вплив мають «геополітичні зміни», у тому числі, війна між Ізраїлем та ХАМАС.

Раніше Угорщина пропонувала розділити призначений для України фонд у 50 млрд євро на дві частини, оскільки, як вважає Будапешт, Києву найближчим часом буде достатньо половини. Після цього ЄС мають провести оцінку наданої допомоги та вирішити, коли надати другу частину суми.

Щоб домогтися згоди від Угорщини, ЄС може розблокувати для Будапешта майже 13 млрд євро фінансування цього року, зазначало джерело Bloomberg.

З такими «сусідами» і ворогів не треба.
Якщо на корумповану верхівку Угорщини та Словаччини не виваллять компромат, який викличе масові протести, то справа швах.
Після Нового року повеселимося від душі, якщо доживемо, зрозуміло.
З 1.01.2024 усе наступне півріччя ЄС очолюватиме Угорщина.

Ось така путня, малята, гарненькі хлопчики та прекрасні дівчата.



Нет комментариев