Прокажені: банки Швейцарії почали закривати рахунки путінським підданим


Банки Швейцарії стали закривати рахунки клієнтам, які мають російське громадянство, навіть якщо вони одночасно мають паспорт іншої країни.

З проблемою зіштовхнулися кілька клієнтів з подвійним громадянством банків UBS та Credit Suisse. Усі вони сплачують податки у Швейцарії, а в ресурсній федерації жодних доходів не одержують і податків не сплачують.

Наразі швейцарські банки дивляться на будь-які зв'язки своїх клієнтів із Московією. Цього року був випадок, коли після перевірки транзакцій один із банків закрив рахунок громадянина Швейцарії за те, що він багато років тому перевів кілька сотень євро своїй тещі до Московії. При цьому, російського паспорта він не мав.

Інший швейцарський банк відмовився відкрити рахунки декільком громадянам Ізраїлю, які зберегли паспорт Московії. Банк вимагав документально підтвердити відмову від путінського громадянства для подальшої взаємодії із клієнтами.

Ще один банк закрив рахунок клієнту однієї з російських консалтингових компаній, який має громадянство Московії та ВНЖ у Швейцарії.

Рішення банків Швейцарії закривати рахунки «дорогим росіянам» із подвійним громадянством обумовлено комплаєнс-міркуваннями. Наявність у клієнта путінського паспорта змушує банки витрачати ресурси на додаткові перевірки.

Путінський паспорт стає у Швейцарії «чорною міткою» через те, що місцеві банки бояться вторинних санкцій з боку США.
Кредитні організації відносять клієнтів із громадянством Московії до категорії високого ризику і можуть запроваджувати їм спеціальні умови обслуговування, наприклад, підвищені комісії.

Раніше, в 2022–2023 роках швейцарські банки закрили рахунки московських клієнтів, на яких було менше $1 млн, а для нових клієнтів з ресурсної федерації підняли поріг входу до $5–10 млн.

Після цього заможні «дорогі росіяни» кинулися отримувати місцевий ВНЖ, але тепер банки дивляться не тільки на наявність посвідки на проживання і навіть не на швейцарський паспорт, а ще й на те, чи клієнт отримує якийсь дохід на Московії і чи платить там податки.

Настала тотальна токсичність «дорогих росіян», із чим, власне, їх і вітаємо.
Гойда!



Прокажені: від російських платежів відмовився навіть китайський банк, створений для роботи з Іраном.

Російському бізнесу ніяк не вдається прорвати тотальну ізоляцію, що виникла після того, як США погрожували іноземним банкам вторинними санкціями за роботу з ресурсною федерацією.

Багато «дорогих росіян» покладали великі надії на китайський банк, створений для роботи з підсанкціонованим Іраном, але і він відмовився приймати гроші з Московії.

Kunlyn Bank, контрольований Китайською національною нафтогазовою корпорацією (China National Petroleum Corporation, #CNPC) повідомив своїх клієнтів, що з 29 березня повністю припиняє обробляти платежі з Московії, розповіли ЗМІ чотири російські імпортери, які звернулися до його послуг після того, як у березні у російського бізнесу виникли великі проблеми з перерахуванням грошей у великі китайські банки.

Kunlyn Bank (колишній Karamay City Commercial Bank) здавався перспективним, тому що був створений у 2006 році китайськими державними структурами для розрахунків з іранськими контрагентами, які перебувають під санкціями, насамперед через закупівлю нафти.
У 2009 році банк перейшов під контроль CNPC і мав великий досвід роботи із санкційними грошима, розповідає один із імпортерів. Здавалося, рішення знайшлося, адже Kunlyn Bank не має чого боятися вторинних санкцій: він сам з 2012 року включений до списку санкцій США за співпрацю з Іраном і відрізаний від доларової системи.

«Ми за порадою наших китайських постачальників з початку березня почали платити їм у цей банк і, незважаючи на те, що всі наші колеги страждали від проблем із перерахуванням грошей, наші платежі чудово проходили. Але минулого тижня постачальник повідомив, що Kunlyn повідомив клієнтів про припинення прийому нових платежів з 21 березня і повний «стоп» на роботу з Росією з 29 березня», – каже російський бізнесмен.

«Ми пару тижнів тому кинулися відкривати рахунок у цьому банку на нашу китайську юрособу, і таких, як ми, було дуже багато — тому що після того, як виникли проблеми з іншими китайськими банками, багато хто рекомендував саме цей як звичний до санкцій і безстрашний.
У підсумку, заявку компанії весь цей час розглядали, а кілька днів тому повідомили, що банк взагалі не відкриватиме рахунків новим клієнтам і припиняє працювати з російськими грошима
», – розповідає менеджер із закупівель російського виробничого холдингу.

Гроші і в доларах, і в юанях, і навіть у рублях зависали в банках, у тому числі в державному Bank of China, на тижні та місяці, кредитні організації запитували додаткові документи та дані, включаючи гарантії того, що продукція, що закуповується, не дістанеться військовому комплексу і підсанкціонними особами, і все одно багатьом у результаті відмовляли.

За статистикою великого митного брокера на Московії, загалом із середини лютого по березень у його клієнтів у Китай пройшло лише близько 25% платежів.

Ось така путня, малята, сміливі хлопчики та прекрасні дівчата.



PS. Закриті російські банки в Казахстане замінюють кредитні організації з Китаю, Туреччини та Кореї.

Влада Казахстану збираються залучити в країну «дочки» банків з Китаю, Туреччини та Південної Кореї, щоб замінити Сбербанк, ВТБ і Альфа-банк, заявив зампред Агентства з регулювання та розвитку фінансового ринку Нурлан Абдрахманов:
«У зв’язку з подіями, що виникли в 2022 році, ці банки припинили свою роботу і практично вийшли з ринку.
В результаті, клієнти російських кредитних організацій перейшли в казахстанські банки, що усилило їх концентрацію в системі.
У зв'язку з цим, країні потрібні великі іноземні конкуренти казахстанським банкам, щоб стимулювати ринок знизити ставки по кредитам.
У республіці вже працюють «дочки» Банку Китаю, ICBC, «ТПБК Банка», «Шинхан Банка» і корейського банку, але вони недостатньо активні.
Щоб підвищити їх інтерес до розвитку бізнесу в Казахстані, регулятор фінансового ринку готовить законодавчі зміни
».

Крупніші російські банки були вимушені звернути бізнес у Казахстані через міжнародні санкції. Усі вони були відключені від міжбанківської системи обміну повідомленнями SWIFT і розрахунків у доларах та євро, а за співпрацю з ними США загрозили ввести вторинні санкції.



Нет комментариев