Хороші недільні новини (лонгрід)


Палата представників Конгресу США схвалила закон про надання допомоги Україні та іншим союзникам США за кордоном.

Сенат розгляне законопроект 23 квітня, повідомив лідер демократичної більшості Чак Шумер.
Далі підпис Байдена.
Схвалення має відбутися в короткі строки, щоб Вашингтон якомога швидше надіслав зброю Україні, заявив Байден.

Президент України Володимир Зеленський подякував палаті представників США "за рішення, яке спрямовує історію в потрібне русло. Справедливого миру та безпеки можна досягти тільки силою. Ми сподіваємося, що законопроекти підтримають у Сенаті і відправлять на стіл президенту Байдену", — написав він у соцмережі X.

Є надія, что пакет допомоги Україні від США у розмірі майже 61 мільярд доларів затвердять остаточно.

Зі свого боку, Пентагон обіцяє за тиждень доставити в Україну озброєння, після згоди Конгресу, — WP.
Україна отримає першу партію зброї від США «менше, ніж за тиждень» після того, як Конгрес США ухвалить нову програму допомоги Києву і президент Байден підпише цей закон. Про це офіційні особи США розповіли на умовах анонімності.
Раніше джерела Пентагону вже розповіли ЗМІ, що військові США почали пакувати нову партію зброї для України заздалегідь, щоб передати її одразу, як буде згода Конгресу.
Після ухвалення закону про допомогу Україні "знадобиться менше тижня, перш ніж частина зброї потрапить на поле бою", – запевнив один із співрозмовників видання.

Крім цього, США мають намір відправити в Україну військових радників, — POLITICO.
Сполучені Штати Америки розглядають можливість відправки до України додаткових військових радників.
"Протягом цього конфлікту Міністерство оборони переглядало і коригувало нашу присутність в країні відповідно до зміни умов безпеки. Наразі ми розглядаємо можливість направлення додаткових радників для посилення Офісу оборонного співробітництва при посольстві (ODC)", – наголосив представник Пентагону генерал-майора Патрік Райдер.

При цьому, речник Пентагону зауважив, що ці радники не виконуватимуть бойових завдань, а скоріше надаватимуть консультації і підтримуватимуть український уряд і захисників.
Зазначається, що ODC виконує різноманітні консультативні та допоміжні небойові місії. Попри те, що цей Офіс складається з персоналу Міністерства оборони США, він є частиною американського посольства і підпорядковується керівнику місії.

Про конкретну кількість персоналу у Пентагоні з міркувань безпеки не говорять. Проте джерела видання кажуть, що кількість американських військових, яких додатково відправлять в Україну, становитиме до 60 осіб.
Серед іншого, військові радники будуть займатися допомогою Україні в плануванні технічного обслуговування складного обладнання, наданого Штатами, на тлі очікуваного загострення бойових дій влітку.
Крім того, вони підтримуватимуть контингент посольства США в Києві і займатимуться координацією нових поставок озброєння.

Одночасно, нижня палата конгресу схвалила REPO Act, який дасть змогу адміністрації Джо Байдена конфіскувати заморожені у США суверенні активи Росії. Ідеться лише про невелику частину $300 млрд золотовалютних резервів ЦБ РФ, які потрапили під санкції, — це близько $6 млрд, які Центробанк продовжував тримати у США перед початком вторгнення в Україну.
У рамках американського закону Білий дім зможе конфіскувати заморожені кошти ЦБ РФ в американських банках і перевести в спецфонд для України, пише CNBC.
6 мільярдів доларів заморожених російських коштів, які США конфіскують, — це 1000 танків Абрамс, якщо комусь цікаво порахувати в папугах.

Основна частина суми — близько $300 млрд — заблокована в Європі, і її конфіскація перебуває під питанням: влада ЄС запускає механізм із вилучення прибутків від резервів, що потрапили під санкції, але не самих активів.

Екс-президент США та кандидат у президенти Дональд Трамп несподівано заявив, що виживання України є важливим для Америки.
Він також розкритикував європейських союзників за недостатню підтримку країни. Про це він написав у соцмережі Truth Social.

Трамп засудив європейські країни, оскільки ті витрачають недостатньо коштів для підтримки України. Експрезидент США закликав партнерів зрівнятися з його країною у рівні допомоги.

"Чому Європа не може виділяли такі ж або порівнянні гроші, які вкладають Сполучені штати Америки, щоб допомогти країні, яка цього відчайдушно потребує?" — наголосив Дональд Трамп.

Колишній президент Сполучених штатів Америки зазначив, що для США «важливе виживання України». Також Трамп дорікнув європейським лідерам і заявив, що насамперед Європа має бути зацікавленою у цьому.

"Як усі погоджуються, українське виживання та сила мають бути набагато важливішими для Європи, ніж для нас, але це також важливо для нас. Рухайся, Європо!", — додав він.

Заява Трампа з'явилася після його зустрічі з президентом Польщі Анджеєм Дудою, де вони обговорили пропозицію про збільшення видатків членів НАТО на оборону. У своєму дописі він також вперше висловив необхідність посилення підтримки України.

Директор ЦРУ Вільям Бернс виступав у президентському центрі ім. Дж. Буша:
«Підтримка України — це щось більше, ніж війна з Росією. Йдеться також про Сі Цзіньпіна в Китаї, його амбіції і наших союзників і партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні. Насправді, це питання про те, чи розуміють наші противники нашу надійність і рішучість».

Кремлівський скрегіт зубів.

У Держдумі ресурсної федерації спікер Володін заявив, що Вашингтон своєю допомогою хоче змусити Київ воювати до останнього українця:
"Своїм рішенням США змушують Україну воювати до останнього українця, остаточно поховавши економіку і позбавивши її майбутнього. Але ситуацію на полі бою це не змінить".

Як вважають у Кремлі, конфіскація російських активів вдарить по іміджу США, заявив прес-секретар Путіна Пєсков:
"У будь-якому разі, якщо справді йдеться про конфіскацію наших активів, це завдасть непоправної шкоди іміджу Сполучених Штатів Америки, це змусить багатьох інвесторів у цю країну рятувати свої кошти, бо непохитність приватної власності буде порушено, тим паче державної власності.
Москва вживатиме заходів у відповідь у разі конфіскації активів.
Америці доведеться за це відповісти. І тут навряд чи будуть якісь тимчасові обмеження. І робити ми це будемо так, як це буде найкращим чином відповідати нашим інтересам
".

Не приходячи до тями, спікер МЗС ресурсної федерації Захарова назвала виділення США військової допомоги Києву «спонсоруванням тероризму» і знову пішла в запій.

Пугали їжака голою сракою.

Ось така путня, малята, сміливі хлопчики та прекрасні дівчата.



Вашингтон пригрозив санкціями Пекіну за постачання воєнних технологій ресурсної федерації.

Державний секретар США Ентоні Блінкен виконає суперечливу місію під час свого візиту до Китаю наступного тижня: передати серйозність стурбованості Штатів щодо підтримки китайськими компаніями російської військової машини, а також переконатися, що відносини з Пекіном остаточно «не зійдуть з колії».

Якщо Китай пропонує смертоносну допомогу Росії у вигляді зброї чи боєприпасів, Блінкен, який відвідає Шанхай і Пекін 24-26 квітня, попередить, що Вашингтон і його союзники єдині в їхньому протистоянні Китаю.

Ця поїздка є останньою в серії візитів високопоставлених американських чиновників, оскільки Пекін і Вашингтон намагаються виконати обіцянки, дані в Сан-Франциско наприкінці минулого року, щодо послаблення напруженості, яка призвела до майже повного розриву відносин.

Ці зусилля були ускладнені тим, що, за словами офіційних осіб США, є рішення китайських компаній продовжувати постачати компоненти для створення крилатих ракет і безпілотників, а також інші технології, які дозволили Москві збільшити смертоносне військове виробництво під час її вторгнення в Україну.

Останніми днями президент Джо Байден назвав Пекін «ксенофобським» і пообіцяв підвищити тарифи на експорт китайської сталі та алюмінію.

Високопоставлений американський чиновник розповів, що члени «Великої сімки» порушать перед Китаєм питання про постачання технологій подвійного призначення.
Ще одне джерело зазначило, що в Китаї стурбовані можливими санкціями проти своїх банків.

У грудні президент Джо Байден видав указ, у якому попередив іноземні фінансові установи, що вони "ризикують втратити доступ до фінансової системи США, якщо сприятимуть операціям, пов'язаним із російським військово-промисловим комплексом".



Чисельність населення ресурсної федерації, або про вимирання «дорогих росіян».

1989 рік, останній перепис населення СРСР: РФ — 147,4 млн.
За даними служби РАГСів РФ – 2010 рік: 89 млн.
Офіційна демографія: ще з часів СРСР КМ планує потребу зерна для «населення» із розрахунку однієї тони на голову на рік.
Судячи з цього нормативу, населення РФ не більше 80 млн.

Тепер про вимирання «дорогих росіян»: Росстат прозвітував про вимирання населення ресурсної федерації дев'ятий рік поспіль.
У 2024 році, за прогнозом Росстату, природне зменшення становитиме 675,1 тисячі осіб;
у 2025-му — 693,2 тисячі;
у 2026–2027 роках — більше 700 тисяч в рік.
Потім темпи почнуть плавно сповільнюватися — до 652 тисяч у 2030 році, 532 тисячі — у 2035-му, але залишаться вищими за 400 тисяч людей на рік навіть до середини 2040-х років.

Росія зіткнулася зі «найскладнішими демографічними викликами» і, щоб їх подолати, треба відроджувати традиції багатодітності у сім'ях, говорив Путін у листопаді минулого року.
Він за душевною простотою нагадував, що всього кілька поколінь тому — у бабусь, прабабусь нинішніх «дорогих росіян» — у сім'ях було по сім-вісім дітей, а то й більше.
«Давайте ці чудові традиції зберігати та відроджувати. Багатодітність, велика сім'я має стати нормою, способом життя для всіх народів Росії», — закликав Путін.

За даними Росстату, у 2023 році народжуваність у Росії скоротилася на 3,6%.
На світ з'явилися 1,264 млн немовлят, що стало мінімумом з 1999 року.
Це антирекорд за всю сучасну історію країни. Приблизно стільки народжувалося діточок у Російської імперії на межі XVIII–XIX століть.
Народжуваність у Росії постійно знижується з приєднання Криму і з того часу впала на 35%: у 2014 році в Росії народилося 1,94 млн дітей.

Росіян масово перевірять на фертильність після обвалу народжуваності до мінімуму за все правління Путіна.
Російський уряд доручив регіонам перевірити репродуктивне здоров'я росіян на тлі сталого падіння народжуваності.
МОЗ ресурсної федерації направило до суб'єктів рекомендації щодо диспансеризації чоловіків та жінок фертильного віку з метою оцінити їхню здатність мати дітей.

Може час кріпацтво відновити?
Служив Гаврила контролером,
Фертильність бабську перевіряв.


До речі, цікавий сам факт, що у пострадянських країнах до чверті населення живе у столиці та навколо. Це підтверджує загальний для цих країн тренд на деіндустріалізацію, депопуляцію, деградацію.



Швеція анонсувала ембарго на російський СПГ у 14-му пакеті санкцій.
Євросоюз почав готувати 14-й пакет санкцій проти Росії, і його важливими положеннями мають стати заходи проти енергоресурсів.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом перед зустріччю з колегами оприлюднив два положення:
— заборона на імпорт СПГ; і
— заходи проти тіньового флоту, який вивозить нафту в порушення цінової стелі.

Більстрьом назвав ухвалення 14-го пакета санкцій «однією з найважливіших речей»:
"Ми подбаємо про те, щоб включити в нього заборону на імпорт скрапленого природного газу, а також заходи щодо обмеження російського тіньового флоту".

Низка членів союзу, включно зі Швецією, Фінляндією та країнами Балтії, наполягають на негайному ембарго на імпорт російського СПГ, розповіли Financial Times дипломати ЄС.
Щоб полегшити країнам процес відмови від російського газу, Європарламент 11 квітня ухвалив закон, який дозволяє їм окремо блокувати імпорт, забороняючи російським компаніям резервувати потужності в їхній інфраструктурі для свого СПГ.

Якщо імпорт російського СПГ буде повністю припинено, ЄС зможе забезпечити себе поставками зі США і Катару, а також з низки інших країн.
Цього року частка США в забезпеченні Європи скрапленим газом становить 51%, Росії — 16%, Алжиру — 10%, Катару — 8%, Нігерії — 4%.



Нет комментариев