Путіноміка «енергетичної наддержави» на марші


Те, що їх годувало, те їх і пустило голими і босими по-світу.

Акції «Газпрому» обвалилися на Московській біржі ввечері в понеділок після того, як стало відомо, що компанія не виплачуватиме дивіденди за підсумками роботи в 2023 році.

Котирування «Газпрому» просіли майже на 6% і падали до позначки 145,03 рубля — найнижчої з жовтня 2023 року. На тлі рішення уряду РФ — найбільшого акціонера газової монополії — підготувати директиву про відмову від виплат капіталізація «Газпрому» трохи більше ніж за годину скоротилася на 144 млрд рублів, або майже $1,6 млрд.

Платити дивіденди «Газпрому» де-факто нічим: минулий рік уперше за 25 років компанія завершила з чистим збитком, а його розмір — 629 млрд рублів — став рекордним за три десятиліття її історії. Після втрати європейського ринку експорт «Газпрому» відкотився на рівні 1985 року (69 млрд кубометрів), а щодо довоєнних рівнів схлопнувся втричі. Не маючи можливості продавати газ, «Газпром» був змушений заморожувати свердловини і за два роки втратив чверть видобутку, обсяг якого минулого року став мінімальним у його історії.

Програвши газову війну з Європою, Путін розраховує на Китай, пропонуючи йому на додаток до трубопроводу «Сила Сибіру» побудувати другий — «Сила Сибіру-2» потужністю 50 млрд кубометрів.

Але домогтися схвалення від Пекіна Путіну не вдається, незважаючи на запевнення в «дружбі» і «стратегічному» партнерстві «без кордонів». Державний візит російського президента до Китаю, що відбувся минулого тижня, виявився безсилим виправити ситуацію. Путін не отримав нового контракту, а Сі Цзіньпін жодного разу не згадав російський газ в офіційних коментарях.

Навіть якщо «Газпрому» вдасться домовитися з КНР про нову трубу, це тільки погіршить його фінансове становище, пишуть аналітики MMI. Пекін не бажає вкладати жодного юаня в проект, пропонуючи Росії самостійно оплатити багатомільярдний рахунок за будівництво.

Дивідендів у «Газпрому» «не буде багато-багато років», попереджає MMI: компанії не вистачає операційного грошового потоку, щоб покривати витрати на інвестиції, а боргове навантаження стрімко зростає.

Чистий, тобто не покритий грошовими резервами, борг «Газпрому» досяг 5,2 трлн рублів і вже перевищує розмір ліквідної частини Фонду національного добробуту.

Вірною дорогою йдете, товариші!
Гойда!

PS. Пральні машини замість газу.
Після краху на ринках газу Європи і Китаю «Газпром» на підприємствах, конфіскованих на ресурсній федерації у німецького концерну Bosch і в італійського виробника побутової техніки Ariston, почав випускати побутову техніку: холодильники і пральні машини.

Заводи побутової техніки інтегровані в дочірню структуру «Газпрому», яка займається виробництвом газових плит. Минулого року АТ «Газпром побутові системи» отримало 6 млрд рублів виручки і 246 млн рублів прибутку.



Виробництво бензину в ресурсній федерації обвалилося до мінімуму після нових нальотів на НПЗ.

Травень приніс нову серію аварій російським нафтовикам, які поки що безсилі захистити свої заводи від атак БПЛА. 9 травня дрон атакував розташований у Башкирії завод «Газпром нафтохім Салават», що випускає близько 600 тисяч тонн високооктанового бензину щорічно.

Наступного дня під ударом опинився найбільший НПЗ Калузької області (Перший завод), а ще через два дні — Волгоградський НПЗ «Лукойла». Він був змушений зупинити головну установку переробки нафти, яку, втім, перезапустили 16 травня.

17 травня вдруге з початку року встав Туапсинський НПЗ «Роснефти» — єдиний на чорноморському узбережжі Росії. Завод потужністю 12 млн тонн на рік простоював із зими через пожежу, спричинену атакою БПЛА. Його перезапустили наприкінці квітня, але за три тижні він знову зазнав нальоту, внаслідок якого вийшла з ладу одна з установок.

З початку 2024 року Збройні сили України (ЗСУ) сконцентрувалися на ударах по російських об'єктах ПЕК як «асиметрична» відповідь. За п'ять із половиною місяців російські НПЗ і нафтобази були атаковані понад 30 разів. Під ударами опинилися всі великі НПЗ у європейській частині ресурсної федерації.

Тільки в травні українські безпілотники атакували нафтобазу під Анапою, найбільший НПЗ у Калузькій області — «Перший завод», «Салавтнафтооргсинтез» у Башкирії, нафтобазу «Калуганафтопродукт», Волгоградський НПЗ, паливну базу в Ростовській області, а також НПЗ «Роснефти» в Туапсе та НПЗ у Слов'янську-на-Кубані.

За підрахунками Reuters, унаслідок аварій і зовнішніх впливів у квітні простоювало обладнання, що дає 17% усієї потужності НПЗ РФ, або 150,9 тисяч тонн на добу.

На цьому тлі експорт нафтопродуктів із ресурсної федерації обвалився: у квітні порівняно з тим самим місяцем минулого року за кордон було вивезено на 24% менше мазуту, на 20% менше нафти і на 28% менше дизеля, випливає з даних Kpler.

Повністю захистити підприємства ПЕК від ударів БПЛА зараз неможливо, визнав 22 травня віце-прем'єр ресурсної федерації Олександр Новак:
«На 100% виключити атаки неможливо, іноді трапляються ті ситуації, які були».



Тим часом анексовані регіони Донбасу вирішили відокремити від ресурсної федерації прикордонною смугою.

На кордоні Ростовської області з «ДНР» і «ЛНР» встановлять особливу п'яти кілометрову зону зі спеціальним правовим режимом, аналогічним прикордонному, повідомив губернатор Голубєв:
«Перебування і пересування в особливій зоні можливі тільки за наявності документів, що засвідчують особу. Крім того, у стометровій зоні заборонено перебувати без попереднього — за 12 годин — повідомлення Прикордонного управління ФСБ Росії в області».

За словами Голубєва, такий захід дасть змогу створити умови для захисту від проникнення «терористів, екстремістів та їхніх пособників», а також незаконного переміщення зброї та боєприпасів на територію регіону.

Протяжність кордону Ростовської області з «ДНР» і «ЛНР» становить понад 600 км.

Раніше Голубєв обмежив кількість пропускних пунктів, через які можна потрапити в Ростовську область з анексованих регіонів Донбасу. Тепер проїхати на територію області можна тільки через пункти Матвєєв Курган, Гуково, Новошахтинськ, Нижня Оріхівка, Олексієве-Тузлівка. Поза зазначеними автомобільними пунктами пропуску в'їзд у Ростовську область і виїзд із неї заборонено.
Визначено перелік документів, які необхідно пред'явити при в'їзді або проході на територію Ростовської області. Ці заходи зумовлені «необхідністю додаткового контролю переміщень осіб із території Донбасу».

Судячи з усього, готуються змотувати вудки з ОРДЛО.
Недовго музика грала, недовго фраєр танцював.



Bloomberg 10 років тому: 20 травня 2014 року було опубліковано інтерв'ю Дмитра Медведєва кореспонденту агентства Раяну Чілкоту.

Р. Чілкот: Чи буде Росія анексувати або приєднувати будь-які частини території України до себе? Росія збирається приєднувати інші регіони України?
Д. Медведєв: По-перше, ми жодних частин України до цього не анексували — така російська позиція. Якщо ви натякаєте на Крим, то стосовно Криму ситуація зовсім інша. Населення Автономної Республіки Крим на референдумі висловилося за самовизначення і за приєднання до Росії в рамках існуючої процедури… Що стосується всякого роду гіпотез про те, що Росія хотіла б якісь додаткові землі до себе приєднати, то це не більше ніж пропаганда. Я навіть не хочу це коментувати.

Р. Чілкот: Я хочу поставити дуже просте запитання. Ви можете гарантувати, що Луганська і Донецька області не стануть частиною Росії, а залишаться частиною територіально цілісної України?
Д. Медведєв: По-перше, ми нічого нікому не повинні гарантувати, тому що ми ніколи не брали на себе жодних зобов'язань на цю тему. Нехай нам наші партнери по діалогу, зокрема Євросоюз і Сполучені Штати Америки. Нехай вони нам прогарантують, наші партнери на Заході, що вони не будуть втягувати Україну в Північноатлантичний альянс. Але взагалі розмова не повинна вестися саме в такій площині — що хто кому гарантує.

Р. Чілкот: А ви готові до впровадження економічних санкцій?
Д. Медведєв: Немає жодних сумнівів, така країна, як Росія, витримає абсолютно будь-які санкції або так звані санкції. Питання тільки в тому, що від цього отримають Сполучені Штати Америки, що від цього отримає весь світ, який ледве-ледве оговтався від тієї кризи, яка всіх нас загалом застала у 2008 році. До речі, першопричина якої була у Сполучених Штатах. Вони, що, нас лякають? Це нічим не закінчиться. Просто зміниться адміністрація Сполучених Штатів Америки, на зміну Обамі прийде інший президент, і про ці санкції всі забудуть.

Пророк, йопта.

Нет комментариев