«Газпром» відзвітував про падіння видобутку газу до мінімуму за всю історію компанії


Втративши європейський ринок газу і не дочекавшись нового контракту на постачання до Китаю, «Газпром» продовжує скорочувати видобуток і заморожувати свердловини на родовищах від Ямалу до Сибіру.

За підсумками 2023 року видобуток газу групою «Газпром» становив 359 млрд кубометрів, відзвітувала компанія в річному звіті, опублікованому в понеділок.

Порівняно з 2022 роком «Газпром» втратив ще 13% видобутку, або 53,9 млрд кубометрів, а щодо довоєнного 2021-го — 30% видобутку, або 156 млрд кубометрів.
Результат компанії минулого року став найгіршим за 34 роки, що минули відтоді, як у «Газпром» було перетворено Міністерство газової промисловості СРСР.

З руїн Радянського союзу «Газпром» виніс понад 600 млрд кубометрів щорічного видобутку газу. На початок 2000-х це було вже 520 млрд кубів на рік, у 2012-му видобуток впав нижче 500 млрд, а після анексії Криму — до 420 млрд.

У наступні роки «Газпром» нарощував виробництво і підняв його до 515 млрд кубометрів 2021 року. Але вторгнення в Україну і невдала спроба «заморозити Європу» поставили хрест на компанії, що оперує найбільшими у світі доведеними запасами газу.

Відключивши газ більшості європейських клієнтів, «Газпром» позбувся ринку збуту, зв'язки з яким вибудовувалися більше ніж півстоліття. Минулого року він продав у далеке зарубіжжя лише 69 млрд кубометрів газу — мінімальний обсяг з 1985 року. А поставки в Європу стиснулися до 28 млрд кубів — рівня другої половини 1970-х років.

Уперше з кінця 1990-х «Газпром» завершив рік із чистим збитком за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ), а його розмір — 629 млрд рублів — став рекордним за всю історію компанії.

Кремль сподівається на Китай, пропонуючи йому в п'ять разів збільшити закупівлі газу і побудувати новий трубопровід — «Сила Сибіру-2» на додачу до першої гілки, яка запрацювала 2019 року. Але Пекін зволікає, чекаючи від Росії нових знижок на газ, який вже обходиться китайським покупцям на 46% дешевше, ніж європейським країнам і Туреччині.

За підсумками державного візиту Путіна в Пекін, який відбувся в травні, зрушити проект із мертвої точки не вдалося.
Голова КНР Сі Цзіньпін жодного разу не згадав російський газ в офіційних заявах.

Джерела Financial Times, знайомі з ходом переговорів, розповіли, що Сі Цзіньпін зажадав від Путіна знизити ціну газу до внутрішньо-російського рівня. Крім того, він погодився закуповувати лише невелику частину з 50 млрд кубометрів потужності «Сили Сибіру 2», на які розраховував Путін.

Переговори щодо проєкту, за словами джерел FT, зайшли в глухий кут, і російські інвестбанки в закритих звітах уже виключили китайський контракт із майбутніх оцінок «Газпрому».

Безславний кінець «національного надбання» путінської «енергетичної наддержави».
Як стверджують знавці, Путін хотів від Єльцина лише «Газпром», а Єльцин довірив йому всю ресурсну федерацію.

У підсумку, як «Газпром» із процвітаючої компанії при Путіні став банкрутом, так і вся ресурсна федерація в результаті повномасштабної війни проти України стає повним банкрутом.
Амінь.



США заборонять постачати чіпи в Росію через Китай та інші країни.
Як розповіли Bloomberg обізнані джерела, США заборонять поставки в ресурсну федерацію напівпровідникових чипів через треті країни, якщо їх було вироблено за допомогою американських технологій або обладнання.

За словами одного зі співрозмовників агентства, санкції введуть нові вимоги до експортних ліцензій для виробників і продавців чипів. Щоразу перед продажами вони повинні будуть подавати заявку в Міністерство торгівлі США на отримання ліцензії і доводити, що поставка не призначена для військових цілей.

Водночас США виявлятимуть сторонніх продавців і попереджатимуть їх, що їм заборонено надсилати чіпи американського виробництва в Росію.

Як зазначають співрозмовники Bloomberg, більшість продавців мікроелектроніки та чипів, які продовжують працювати з ресурсною федерацією, базуються в Китаї. За даними агентства, тільки торік Московія імпортувала передових чипів на суму понад $1 млрд, які могла використовувати їх для ракет та іншого критично важливого озброєння.

За даними джерел Bloomberg, Вашингтон планує внести до чорного списку вісім компаній, що базуються в Гонконзі, яких підозрюють у постачанні чипів Московії.

Представник Ради національної безпеки Джон Кірбі підтвердив підготовку нових обмежень. За його словами, санкції будуть націлені на компанії та мережі, що допомагають Путіну закуповувати товари для використання у війні проти України.

Крім цього, США розширять категорії заборонених товарів і санкції, вже накладені на використовуване на Московії корпоративне програмне забезпечення. На практиці це призведе до того, що воно «перестане оновлюватися», кажуть джерела Bloomberg.

Очікується, що про санкції буде оголошено сьогодні, 12 червня.

Після вторгнення російської армії в Україну США запровадили проти Московії санкції, які, зокрема, заборонили експорт у країну товарів подвійного призначення — мікроелектроніки та напівпровідників. При цьому, Китай не приєднався до обмежень і наростив товарообіг з ресурсною федерацією до рекордних значень.

У зв'язку з цим, Міністерство торгівлі США в жовтні 2022 року запровадило нові правила, що обмежують постачання напівпровідників і обладнання для їхнього виробництва до Китаю, щоб не дозволити країні використовувати американські технології для розробки зброї.

Після цього провідні компанії, що займаються постачанням обладнання для виробництва чипів, призупинили продажі та обслуговування китайських виробників.
Китай у відповідь на це обмежив експорт галію і германію, які необхідні для виготовлення чіпів і напівпровідників.

Холодна війна Заходу з Китаєм набирає обертів.



Від Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі зажадали видати ордери на арешт Медведєва, Соловйова, Симоньян та інших пропагандонов.

Міжнародна федерація за права людини (FIDH) зажадала від Міжнародного кримінального суду (МКС) у Гаазі видати ордери на арешт голови Ради безпеки РФ Дмитра Медведєва і російських пропагандонов. Про це йдеться в заяві організації.

Зокрема, правозахисники пропонують притягнути до відповідальності пропагандона Володимира Соловйова, головну редакторку телеканала RT Маргариту Симоньян, главу медіагрупи «Россия сегодня» Дмитра Кисельова і телеведучого Сергія Мардана.

Також вони поклали відповідальність за переслідування українців за допомогою мови ненависті на першого заступника глави адміністрації президента РФ Олексія Громова, який курирує державну пропаганду на російському телебаченні.

Як зазначають у FIDH, пропагандони сприяють військовим злочинам Росії, поширюючи ненависть до мирних жителів України.

"Щодня українці гинуть під російськими бомбами. Мирних українців в окупації затримують і катують, українських дітей депортують до Росії. <...> Ці серйозні порушення прав людини були б неможливі без дегуманізуючої кампанії російських пропагандистів, які так само винні, як і ті, хто натискає на курок, вбиваючи українських мирних мешканців", — наголосила віцепрезидентка FIDH Олександра Матвійчук.

Правозахисники проаналізували понад дві тисячі відеозаписів із висловлюваннями російських пропагандонов, які вони зробили після початку війни проти України, і виявили приблизно 300 заяв, які відповідають визначенню «мова ненависті» щодо українців.

На думку правозахисників, дії російських пропагандонов можна кваліфікувати як злочин проти людяності. Результати свого дослідження FIDH направила в офіс прокурора #МКС, зазначили в організації.

У березні минулого року МКС видав ордер на арешт Путіна та уповноваженої з прав дитини в Росії Марії Львової-Бєлової.
Їх запідозрили в незаконній депортації українських дітей, що кваліфікується як воєнний злочин.
Ордер видано довічно і його може бути відкликано тільки в тому разі, якщо Путін постане перед судом.

Гаага чекає.
"Скільки мотузочка не в'ється,
А зів'ється вона в петлю.
" ©

16 жовтня 1946 року за вироком Нюрнберзького трибуналу було страчено нацистських злочинців: Ріббентропа, Кейтеля, Кальтенбруннера, Розенберга, Франка, Фріка, Штрейхера, Заукеля, Йодля і Зейсс-Інкварта.

Юліус Штрейхер, наприклад, був усього лише головним редактором антисемітської та антикомуністичної газети «Штурмовик», ідеологом расизму. Він був єдиним із підсудних у Нюрнберзі, якого визнали винним винятково за друковану пропаганду, а не за реальну участь в ухваленні рішень про війну і геноцид.
Страчений через повішення за вироком Нюрнберзького трибуналу за антисемітську пропаганду і заклики до геноциду.

На Московії є низка персон (прізвища і «справи» їхні ви прекрасно знаєте), які особливо завзято трудяться на ґрунті пропаганди й анти-українізму, яким треба тримати напоготові шиї чистими, а мотузки намиленими.
Так говорив Заратустра.



1 комментарий