Ви, звісно, будете сміятися, але Путін запропонував Ірану рекордні обсяги російського газу зі знижкою 75%


Ірану, Карл, який сам входить до світового топу за доведеними газовими запасами — 34 трлн кубометрів (17% від світових). Реекспортувати російський газ неможливо:
— по-перше, Іран перебуває під санкціями;
— по-друге, СПГ-проекти запускати не може; а
— по третє, закони Ірану забороняють транзит вуглеводнів територією країни.

Росія обговорює з Іраном можливість укладення довгострокового контракту на постачання трубопровідного газу, повідомив міністр енергетики Ісламської республіки Джавад Оуджі.

За його словами, йдеться про закупівлі у «Газпрому» 300 млн кубометрів на день, які обійдуться Тегерану в $10-12 млрд на рік. Як зазначає «Коммерсантъ», ціна газу, таким чином, складе близько $100 за тисячу кубометрів.
І це стане найнижчим рівнем серед усіх клієнтів «Газпрому» в Далекому Зарубіжжі.

Порівняно з Європою і Туреччиною — все ще головними експортними ринками «Газпрому» — знижка становитиме 75%: на європейський і турецький ринки російський газ продають у середньому по $400 за тисячу кубів.

Порівняно з Китаєм, який закуповує газ за $260 за тисячу кубометрів у межах поставок трубопроводом «Сила Сибіру», ціна для Ірану буде нижчою на 62%.
І як на це подивиться товариш Сі?

Як випливає зі слів Оуджі, фактично обговорюють ціну газу, яка дорівнює тій, що платять країни СНД ($100 за тисячу кубометрів). При цьому обсяги поставок, якщо вірити іранському міністрові, мають зробити Тегеран найбільшим газовим клієнтом Росії.

Минулого року «Газпром» продав у Далеке зарубіжжя лише 69 млрд кубометрів газу — мінімальний обсяг з 1985 року. Іранський же контракт становитиме 110 млрд кубометрів на рік — і це, по суті, весь «зайвий» газ, що є у «Газпрому». Приблизно 100 млрд кубів надлишкових виробничих потужностей утворилося в компанії після відключення поставок Європі.

Продати цей газ нікому, і «Газпром» відчайдушно шукає нових клієнтів. Минулого року він отримав рекордний чистий збиток (629 млрд рублів) і був змушений скоротити видобуток до мінімуму за всю свою історію (404 млрд кубометрів).

Спроба домовитися з Китаєм про будівництво газопроводу «Сила Сибіру — 2» обернулася фіаско: Пекін запропонував закуповувати газ за внутрішньо-російськими цінами (близько $50 за тисячу кубометрів), а це зробить поставки збитковими для «Газпрому».

Угоду з Іраном, для якої доведеться прокладати багато-нитковий трубопровід дном Каспійського моря, всерйоз розглядати не можна: це не більше, ніж чергова «казка» від Путіна.

Заяви іранського міністра — лише піар-хід, щоб підтримати Путіна, водночас жодних твердих домовленостей з Іраном немає — тільки меморандум про наміри, яких у «Газпрому» вже сотні, якщо не тисячі:
"Співробітники компанії жартують, що будівництво нової штаб-квартири в Санкт-Петербурзі було спричинене нестачею місця для зберігання подібних папірців у московському газпромівському комплексі на вулиці Наметкіна".

Ресурсна федерація експортувала нафту, газ і понти.
З газом Путін «розібрався».
Коли почнуться проблеми з експортом нафти, а вони вже почалися, залишаться одні понти.
Потім, як зазвичай на Московії, голод, розруха, гуманітарна допомога.


Нет комментариев