Росія постачає системи ППО Ірану для підготовки до війни з Ізраїлем


Іран, який постачає Росії ударні дрони для війни з Україною, попросив про послугу у відповідь: Тегерану знадобилися передові системи ППО та радари на тлі ескалації конфлікту з Ізраїлем, пише The New York Times.

Два іранські чиновники, знайомі з плануванням воєнних дій, один з яких є членом Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), підтвердили, що Тегеран звернувся з таким проханням до Москви. За їхніми словами, Росія погодилася допомогти і вже почала постачання сучасних радарів і засобів ППО.

Рішення було ухвалено, незважаючи на те, що РФ має економічні та культурні зв'язки з Ізраїлем, де проживає велика кількість російських євреїв. На думку аналітиків, Москва не може дозволити собі відхилити прохання Тегерана, оскільки значною мірою покладається на іранські безпілотники Shahed у війні проти України.

"Якщо іранці просять росіян про протиповітряну оборону, вони переводять у готівку свої фішки, — каже директор з досліджень консалтингової фірми з розвідки та безпеки Soufan Group Колін Кларк. — Питання в тому, як росіянам заспокоїти Тегеран, не зіпсувавши при цьому відносин з Ізраїлем".

Іран готується завдати удару по Ізраїлю, щоб помститися за вбивство голови політбюро угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханії. Той був запрошений на інавгурацію Пезешкіана і загинув 31 липня внаслідок влучання ракети в гостьовий будинок у Тегерані. КВІР звинуватив у цій атаці Ізраїль, уточнивши, що главу політбюро ХАМАС було вбито «пострілом снаряда малої дальності з боєголовкою масою близько 7 кілограмів». Тель-Авів офіційно не підтверджував своєї причетності до вбивства.



Ізраїль готує превентивний удар по Ірану. На нараді 4 серпня, в якій брали участь прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху та керівники армії і спецслужб, обговорювали заходи для запобігання можливій атаці з боку Ірану.
Керівництво країни розглядає варіант нанесення удару як засобу стримування, якщо розвіддані підтвердять наміри Ірану почати військові дії.
Такі заходи розглядаються на тлі вбивства Ісмаїла Ханії, голови політбюро «Хамас», у Тегерані, за яке Іран і палестинський рух звинувачують Ізраїль.
Американський телеканал NBC повідомив, що в Ізраїлі готуються до багатоденної атаки з боку Ірану і «Хезболли».

На цьому тлі 5 серпня секретар Ради безпеки РФ Сергій Шойгу відвідав Іран, де зустрівся з нещодавно обраним президентом Масудом Пезешкіаном, начальником Генштабу генералом Мохаммадом Багері, який займається плануванням ударів по Ізраїлю, і секретарем Вищої ради національної безпеки Алі Акбаром Ахмадіаном.

За підсумками переговорів Шойгу заявив, що Росія "готова до всебічної співпраці з Іраном з регіональних питань". Багері назвав відносини між країнами "глибокими, довгостроковими і стратегічними", зазначивши, що вони будуть тільки розширюватися за нового керівництва ісламської республіки.

Тим часом у США побоюються, що атака Ірану на Ізраїль спровокує повномасштабну війну на Близькому Сході. Американські офіційні особи заявили, що очікують скоординованого удару, до якого можуть приєднатися «Хезболла» в Лівані та хусити в Ємені. Ізраїль готується до багатоденної виснажливої атаки. Служба безпеки (ШАБАК) також обладнала підземний бункер в Єрусалимі, де переховуватиметься вище політичне керівництво в разі початку війни.

3 серпня Ізраїль привів збройні сили в стан підвищеної готовності, а США посилили своє угруповання на Близькому Сході, щоб допомогти захистити єврейську державу, зокрема, до регіону було направлено додаткові бойові літаки, а також крейсери та есмінці. Крім цього, глава Пентагону Ллойд Остін розпорядився замінити авіаносну ударну групу USS Theodore Roosevelt на Близькому Сході групою USS Abraham Lincoln.

США продовжують докладати зусиль, щоб максимально обмежити атаки Ірану і стримати відповідь Ізраїлю на них. Держсекретар Ентоні Блінкен раніше просив партнерів по G7 чинити дипломатичний тиск на обидві сторони:
"Ми не знаємо точного часу атак, але вони можуть початися вже у найближчі 24-48 годин, — тобто вже в понеділок. США докладають зусиль, щоб розірвати цикл ескалації, намагаючись максимально обмежити атаки Ірану та «Хезболли», а опісля стримати відповідь Ізраїлю".

Іран може атакувати Ізраїль уже найближчим часом, щоб помститися за вбивство глави політбюро угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані, пише The Wall Street Journal.

Обізнаний з планами уряду іранський дипломат повідомив виданню, що відповідь «буде швидкою і жорсткою». Він також назвав спроби різних країн переконати Тегеран не йти на ескалацію «безплідними»:
"У цьому немає сенсу. Ізраїль перейшов усі червоні лінії", — наголосив дипломат.

Водночас у Корпусі вартових ісламської революції Ірану (КВІР) відмовилися назвати дату і наводити подробиці запланованої атаки. Там лише підкреслили, що Ізраїль "буде суворо покараний у відповідний час, у відповідному місці і відповідним чином".

Тримайтеся, друзі в Ізраїлі.

PS. Деякі джерела пишуть, що якщо Іран спробує вдарити по будь-якому цивільному об'єкту, то Ізраїль у відповідь обнулить іранський ядерний проект.



Нет комментариев