Bloomberg: Україна може утримувати частину Курської області ще кілька місяців


Збройні сили України (ЗСУ) можуть утримувати захоплену територію в Курській області ще щонайменше кілька місяців, і вона може стати чинником на переговорах із Москвою, повідомили Bloomberg високопосадовці з США.

За їхніми словами, українські сили досі не зіткнулися з будь-якими проблемами під час постачання свого угруповання на території Росії. Зі свого боку, російські війська зробили лише обмежені контратаки, зосередившись замість звільнення Курської області на захопленні Донбасу.

Додатковою підтримкою ЗСУ на зайнятій російській території найближчим часом стануть більш стабільні поставки артилерійських боєприпасів, кажуть американські чиновники. Наразі Київ вирішує, як краще організувати оборону взимку, а також починає планувати військові дії на наступний рік, зокрема із залученням нових бригад, які формують, зазначили співрозмовники Bloomberg.

Раптове вторгнення України в Курську область, яке почалося 6 серпня, справило враження на західних союзників Києва. Однак, деякі американські чиновники вважали, що вартість такої операції може виявитися занадто високою, якщо Росія контратакує і швидко витіснить українські війська.

Президент України Володимир Зеленський водночас говорив, що він може використовувати окуповану ЗСУ територію як розмінну монету на майбутніх переговорах, але російська влада виключила можливість діалогу з Києвом доти, доки російські війська не витиснуть українські сили з-під Курська.

Загалом під час вторгнення ЗСУ взяли під контроль близько 1300 кв. км території і близько 100 населених пунктів. Після цього російська армія зробила спробу невдалого контрнаступу.

На початку вересня диктатор Путін на Східному економічному форумі (СЕФ) заявив, що першочерговим завданням російської армії залишається «звільнення» Донбасу, де «противник послабив себе».
Водночас, він назвав «священним обов'язком» військових «викинути противника» з Курської області.
За словами близьких до Кремля джерел, Путін перестав розглядати можливість мирних переговорів із Києвом після курської операції ЗСУ і не стане торгувати Курською областю в обмін на Донецьк чи Луганськ.

До цього Росія і Україна через посередників домовлялися обмежити удари один по одному і плавно йшли до де-ескалації конфлікту.
Але через дії Києва Путін вирішив, що все це було завісою для вторгнення:
"У Кремлі зробили висновок: будемо знищувати державу Україна".

Тим часом Лавров вимагає скасувати всі санкції проти Росії в обмін на завершення війни.
Росія готова завершити війну в Україні в обмін на зняття всіх санкцій, які були накладені на країну, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв'ю Newsweek.

Він також нагадав про інші вимоги диктатора Путіна до Києва. Зокрема, про повне виведення Збройних сил України (ЗСУ) з Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей і визнання цих регіонів російськими.
Крім того, Путін вимагав закріплення позаблокового і без'ядерного статусу України, а також демілітаризації та денацифікації країни.

"Київ відповів на цю заяву збройним вторгненням у Курську область 6 серпня. Його покровителі — США та інші країни НАТО — прагнуть завдати стратегічної поразки Росії. У цих умовах у нас немає іншого вибору, окрім як продовжувати нашу спецоперацію доти, доки загрози з боку України не будуть усунені", — сказав Лавров.

За його словами, війна проти України для Росії є "захистом свого народу і життєво важливих інтересів безпеки".
При цьому, він поскаржився, що кожного разу, коли Москва укладає угоду, яка влаштовує всіх, «Київ і його господарі відступають».
Як приклад він навів Мінські угоди, схвалені Радою Безпеки ООН, а також парафований у Стамбулі наприкінці березня 2022 року мирний договір.

"Відновлення миру не входить у плани нашого противника. Президент України Володимир Зеленський не скасував свого указу про заборону переговорів із Москвою. Вашингтон і його союзники по НАТО надають політичну, військову і фінансову підтримку Києву, щоб війна тривала", — заявив Лавров.

Він нагадав, що обговорюється дозвіл ЗСУ бити західними ракетами великої дальності вглиб російської території:
"«Гра з вогнем» таким чином може призвести до небезпечних наслідків. Як заявив президент Путін, ми приймемо адекватні рішення, виходячи з нашого розуміння загроз з боку Заходу. Висновки робити вам".

Перераховані Лавровим умови для початку мирних переговорів Путін уперше озвучив у червні цього року.
Зеленський вважав їх черговим ультиматумом. За його словами, російського президента необхідно примусити до переговорів, щоб війна закінчилася справедливим миром.
Для цього Київ розробив «план перемоги», що передбачає збільшення військової та фінансової допомоги для України з боку Заходу.

Британія направить військових інструкторів в Україну.

Президент Франції Емманюель Макрон на початку цього року першим серед західних лідерів запропонував відправити військовослужбовців НАТО в Україну. Після гучного обговорення ця ініціатива зійшла нанівець, але незабаром в Україну прибудуть британські військові інструктори для навчання на місці солдатів ЗСУ.

Керівництво британських збройних сил обговорює відправлення невеликих груп інструкторів до західної України, розповіли The Times and The Sunday Times двоє людей, знайомих із ходом переговорів. Це, за їхніми словами, дасть змогу розв'язати деякі логістичні проблеми, що виникають під час підготовки українських солдатів у Великій Британії, і заощадить гроші. Інструктори проводитимуть інтенсивну базову підготовку новобранців перед їхньою відправкою на східний фронт.

Командири, які воюють там, неодноразово скаржилися, що частина призовників, яких набирають під час мобілізації, що стартувала в травні, не володіють навіть базовими бойовими навичками і бояться воювати. За їхніми оцінками, від 50% до 70% новобранців гинуть або отримують поранення в перші ж дні після потрапляння на фронт.

Відправити інструкторів в Україну замість проведення занять на британських військових базах буде «дешевше для нас і краще для них», сказало газеті джерело в оборонному відомстві Великої Британії:
"Там ми могли б проводити підготовку швидше, і це буде дуже далеко від лінії фронту, у безлюдних місцях, тож ризик буде набагато нижчим".

За словами джерела в українських збройних силах, зміна країни тренування послужить «потужним військово-політичним сигналом» для інших країн і самої Росії.
Це також ознаменувало б початок «де-факто» розгортання військової інфраструктури НАТО на території України і стало б «потужним стримувальним фактором».
Крім того, українські солдати зможуть поділитися бойовим досвідом із британцями, а ті — випробувати нові види озброєнь, розроблених під час конфлікту.

Новина про підготовку плану з'явилася на тлі вже третьої зустрічі Володимира Зеленського з новим прем'єр-міністром Кіром Стармером. Український президент у липні вступив у Лондоні перед нещодавно сформованим кабінетом, у вересні спілкувався зі Стармером у США на Генеральній асамблеї ООН, а в четвер прибув на Даунінг-стріт, 10, для нових переговорів.

Зеленський вирушив у поїздку чотирма найбільшими країнами Європи після того, як скасували запланований на суботу саміт контактної групи щодо України на базі Рамштайн у Німеччині, який мав провести Джо Байден.

На зустрічі в Лондоні були присутні також новий генсек НАТО Марк Рютте, міністр оборони Великої Британії Джон Хілі, радник Стармера з національної безпеки Тім Берроу, начальник штабу оборони адмірал Ентоні Радакін.
Місяць тому Хілі, якого помічники називають «містер Україна», підготував план щодо виділення українській системі ППО цього року 650 багатоцільових ракет і продовження програми підготовки українських військових Operation Interflex.

Уже 45 000 українських солдатів пройшли навчання під керівництвом британських інструкторів, програма тепер діятиме і в 2025 р. Разом з тим, Хілі визнав у вересні, що «найбільшою складністю» в реалізації цієї програми є «надання Україною військовослужбовців для підготовки».

Від початку повномасштабної війни понад 100 000 українських солдатів пройшли військовий вишкіл за кордоном, переважно у Великій Британії, Польщі, Франції та Німеччині.

Новий генсек НАТО закликав союзників не звертати уваги на ядерні погрози Путіна.

Члени НАТО не повинні боятися ядерних загроз, якими розкидається Кремль у спробі послабити військову підтримку України західними країнами, заявив генеральний секретар НАТО Марк Рютте. І ядерні навчання, що починаються наступного тижня, продемонструють, за його словами, готовність відповісти на такі загрози.

В інтерв'ю Sky News колишній прем'єр-міністр Нідерландів, який у жовтні очолив альянс, був прямолінійним, коли його запитали, чи варто членам НАТО звертати увагу на російську брязкання зброєю:
"Ні, не варто, та вони й не звертають".

У четвер Рютте зустрічався в Лондоні з британським прем'єр-міністром Кіром Стармером і потім брав участь у переговорах між ним і Володимиром Зеленським. Президент України вирушив у тур найбільшими країнами Європи, щоб обговорити свій «план перемоги» і ще раз представити аргументи на користь збільшення постачань зброї та нанесення далекобійних ударів углиб російської території.

Можливість зняття заборони на такі удари західними ракетами спонукала диктатора Путіна заявити:
"У Москві розглядатимуть це як пряму участь країн НАТО в російсько-українському протистоянні, що вже істотно змінює саму суть, саму природу конфлікту".

Тому Путін запропонував скоригувати ядерну доктрину, щоб «агресія» з боку неядерної держави за підтримки ядерної держави розцінювалася як спільна атака на Росію.
За його словами, варто також уточнити можливість застосування ядерної зброї в разі отримання «достовірної інформації» про масований запуск по цілях у Росії повітряно-космічних засобів нападу, таких як стратегічна авіація, крилаті ракети, гіперзвукові апарати та безпілотники.

Рютте заявив: "НАТО сильна. Ми можемо протистояти будь-якому противнику. У нас є все необхідне, щоб забезпечити безпеку НАТО, протистояти будь-якій загрозі. І нас ніколи не залякають країни, що не входять до НАТО, які намагаються нам погрожувати. Це марно, нехай він [Путін] краще припинить це робити".

На тлі нового витка ядерних загроз з боку Москви НАТО наступного тижня розпочне щорічні ядерні навчання Steadfast Noon («Непохитний полудень»). Вони пройдуть під керівництвом Бельгії та Нідерландів, у них будуть задіяні 2000 військовослужбовців, вісім військових баз і 60 літаків із 13 країн, здатних нести ядерні бомби.

Відповідаючи на запитання, яке послання ці навчання надішлють Кремлю, Рютте сказав:
"Дуже важливо, щоб ми перевіряли і зміцнювали нашу оборону. Ми також ясно дали зрозуміти нашим супротивникам, що готові відповісти на будь-яку загрозу".

Ядерними ракетами Заходу погрожує не тільки Путін, а й регулярно — заступник секретаря Ради безпеки Дмитро Медведєв, пропагандистські ЗМІ та інші представники влади.

Після того, як Європарламент 19 вересня ухвалив резолюцію, що закликає дозволити Україні завдавати ударів по російській території далекобійними західними ракетами, спікер Держдуми В'ячеслав Володін нагадав, що підлітний час міжконтинентальної балістичної ракети «Сармат» до Страсбурга, де розташований Європарламент, становить 3 хвилини 20 секунд.

Один маленький «нюанс» — «Сармати» вибухають у самих шахтах під час спроби їх запуску.

Франція планує передати Україні до 20 одиниць винищувачів Mirage 2000-5F.
Поставка розпочнеться у першому кварталі 2025 року.

Як повідомляє видання Avions Legendaires, наразі літаки перебувають на стадії промислового виробництва, щоб зробити їх більш «універсальними»:
"За нашими різними джерелами, від 12 до 20 винищувачів Mirage 2000-5F буде поставлено Францією воюючій Україні в наступному році. Міністр збройних сил намітив перший квартал, тобто між 1 січня і 30 березня 2025 року".

Зазначається, що Mirage 2000-5F перетворять з «чистих» винищувачів, які спеціалізуються на патрулюванні неба, на багатоцільові літаки для Повітряних сил Збройних сил України (ЗСУ). Також винищувачі будуть перефарбовані в українські кольори.

Ще однією головною зміною стане можливість нести та вести вогонь крилатою ракетою SCALP-EG, яка вже стоїть на озброєнні Сил оборони України.

Mirage 2000-5F — це французький багатоцільовий винищувач, що є вдосконаленою версією Mirage 2000. Цей літак був розроблений компанією Dassault Aviation і призначений для виконання різноманітних бойових завдань, включаючи перехоплення, завдання ударів по наземних цілях і ведення повітряних боїв.

Mirage 2000-5F оснащений сучасними радіолокаційними системами, що дозволяють йому ефективно виявляти та знищувати повітряні цілі на значних відстанях.

Важливою особливістю Mirage 2000-5F є його маневреність і швидкість, що робить його одним з найефективніших винищувачів у своєму класі. Літак також має поліпшені системи озброєння, включаючи ракети класу «повітря-повітря» та «повітря-земля», що дозволяє йому діяти в різних бойових умовах.

У військовій розвідці Великобританії вважають, що Росія більше не спроможна виробляти винищувачі СУ-57.
Росія призупинила на тривалий термін виробництво винищувачів п'ятого покоління Су-57 через брак необхідних компонентів, які ресурсна федерація закуповувала у країнах Заходу.
Власні ресурси і запаси необхідних деталей, вузлів та потрібної електроніки вичерпались. Санкції Заходу придушили постачання цього критичного обладнання.
На озброєнні у ресурсної федерації залишилося всього близько 30 літаків Су-57, з яких десять – тестові моделі.

Ось така путня, малята, гарненькі хлопчики та прекрасні дівчатка.


Нет комментариев