Путінська "енергетична наддержава" зазнає краху


Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину після ударів БПЛА по найбільшим НПЗ Московії.

Ресурсна федерація зіткнулася з різким падінням виробництва бензину після серії нальотів невідомих безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ «Роснефти» та «Лукойлу».

Як прозвітував у середу Росстат, за три тижні путіноміка втратила 10,1% виробництва бензину, а виробництво дизельного палива за той же період скоротилося на 3,9%.

За підрахунками Reuters, зараз на російських НПЗ простоюють 14% потужностей первинної переробки нафти, з них 10% припадає на заводи, які виробляють автобензин та дизпаливо для внутрішнього ринку Московії.

Як повідомили Reuters джерела в галузі, переговори з Білорусією щодо імпорту бензину «йдуть нелегко».

З 11 березня після серії аварій на великих НПЗ Московії оптові біржові ціни на Аі-92 зросли на 13%, Аі-95 — на 8%, а літнє дизпаливо подорожчало на 11,9%.

Це офіційні дані Росстату, а який реальний стан справ можна лише здогадуватися.

Тим часом після відключення постачань Європі «Газпром» став збитковим.

Невдала спроба «заморозити» Європу, щоб схилити Захід до поступок Україною, продовжує розоряти «Газпром».

За підсумками 2023 року компанія, яка оперує найбільшими запасами газу на планеті, зазнала збитків від основної діяльності, випливає з її звітності.

На видобутку та продажу газу «Газпром» втратив 291 млрд рублів за рік, тобто зазнав збитків на 5,6 млрд рублів у середньому щотижня.
Згідно з звітністю, за минулий рік виручка «Газпрому» впала на третину, операційний прибуток — на 80%.

Відключивши газ більшості європейських країн, «Газпром» втратив найбільший і найбільш платоспроможний ринок збуту, зв'язки з яким вибудовувалися десятиліттями.

Минулого року його експорт становив лише 69 млрд кубометрів і став найнижчим із 1985 року.
Порівняно з 2022 роком (100,9 млрд кубометрів), який уже став гіршим для компанії за всю її історію, обсяги прокачування газу за кордон скоротилися ще на третину, а якщо порівнювати з довоєнними рівнями (185 млрд кубів у 2021 році), експорт «Газпрому» зхлопнувся втричі.

Постачання до Європи впали до 28 млрд кубометрів — рівня другої половини 1970-х років.
Видобуток «Газпрому» склав лише 404 млрд кубометрів і виявився мінімальним за 34 роки, що існує компанія.
Порівняно з 1990 роком, коли на газову держкорпорацію було перетворено Міністерство газової промисловості СРСР, «Газпром» втратив третину видобутку, або майже 200 млрд кубів.

Настав безславний кінець горезвісного «національного надбання».

Ось така путня, малята, сміливі хлопчики та прекрасні дівчата.

PS. Куйбишевський НПЗ «Роснефти» повністю зупинився після пожежі 23 березня.
Як повідомили у четвер два джерела в галузі, Куйбишевський НПЗ (КНПЗ) «Роснефти» вимушено зупинив після пожежі обидві установки первинної переробки нафти і таким чином повністю припинив виробництво.

Займання на КНПЗ, що виникла минулої суботи через атаку безпілотника, пошкодило первинну установку АВТ-5 потужністю 9.500 тонн на добу, яка припинила роботу. Однак потім завод був змушений зупинити і другу установку первинної переробки нафти — АВТ-4 потужністю 10.500 тонн нафти на добу, оскільки вона технологічно пов'язана з пошкодженою АВТ-5.

Середнє завантаження Куйбишевського НПЗ, що знаходиться за 10 кілометрів на південь від Самари, склало в лютому 2024 року 12.000 тонн нафти на добу, у першій половині березня — 12.500 тонн на добу за номінальної потужності 20.000 тонн на добу.

За підсумками 2023 року Куйбишевський НПЗ переробив 3,687 мільйона тонн нафти (1,34% від загального обсягу переробки нафтової сировини в РФ у 2023 році), виробив 0,624 мільйона тонн автобензину (1,42% від виробництва в РФ), 1,187 мільйона тонн дизельного палива (1,35%) та 1,040 мільйона тонн мазуту (2,56%).

16 березня атаку зазнав ще один НПЗ «Роснефти» в районі Самари — Сизранський, який також припинив роботу після пожежі.


Нет комментариев